Zadejte hledané slovo

Blog

Exkurze na Letiště Václava Havla

Exkurze na Letiště Václava Havla

Dne 14. ledna 2022 se podařilo vzhledem k částečnému uvolnění protipandemických opatření uskutečnit po dlouhé době exkurzi pro naše žáky. Konkrétně jsme se vydali na největší letiště v zemi, které v současnosti odbavuje přes 5 milionů pasažérů ročně (před pandemií cca 20 milionů) – pražské Letiště Václava Havla.

Při exkurzi jsme autobusem přejížděli mezi novým letištěm, kde jsme prošli důkladnou, v některých případech i protiteroristickou prohlídkou a přistávací dráhou, kde jsme mohli z autobusu vystoupit a jen užasle sledovat právě vzlétající ruský Aeroflot. Samozřejmě každý moment naší exkurze byl doprovázen zajímavým a poutavým výkladem našeho pana průvodce. Z tzv. zahrádky, tedy oploceného prostoru u dráhy, odkud jsme pozorovali letadla, jsme se vydali autobusem k letadlu Ukrajinských mezinárodních aerolinií. U něj jsme pozorovali, jak probíhá péče a předepsané zajištění u letadla, které právě přistálo. To bylo velice poutavé hlavně pro ty z nás, kteří letadlem nikdy neletěli a viděli takový kokos poprvé zblízka. Tato chvíle ovšem netrvala dlouho, začali vystupovat cestující, a tak jsme museli s autobusem rychle pryč. Zde by se možná hodilo podotknout, že výraz rychle znamená v tomto případě celých 30 km/h, což je maximální povolená rychlost v celém prostoru letiště.

Mohli jsme se tak s klidem v duši přesunout přes depo místních letištních autobusů ke starému letišti, tedy původnímu, které sloužilo cestujícím v letech 1937 až 1968. Zde jsme se bohužel nemohli podívat do interiérů, protože se současný třetí terminál modernizuje a připravuje na přílety všech státníků z celé Evropy při příležitosti předsednictví ČR EU. Co nám ovšem bylo útěchou a kam jsme se podívali, to byla hasičská zbrojnice, kde se nám dostalo výkladu o všech přítomných vozidlech HZS.

Prohlídkou hasičské zbrojnice byla naše exkurze u konce, autobus nás odvezl zpět k prvnímu terminálu, kde jsme nastupovali.

Zatím z ohlasů, které se ke mně dostaly, se všem 45 účastníkům akce líbila. A tak mi nezbývá nic jiného než poděkovat těm, bez nichž by se tato akce neuskutečnila. Mám tím na mysli třídu PO1 a studentskou firmu Booder Company, tedy jmenovitě Dana Dočkala, který s letištěm vše vykomunikoval, a paní uč. Dagmar Bohuňkovou, která měla nad touto akcí patronát.

Děkujeme!

text Tomáš Novotný, PO1
obrázky Jan Popelka, PO1

Související příspěvky