Zadejte hledané slovo

Blog

SOLLERTIA AUTOLAKÝRNÍK 2023

SOLLERTIA AUTOLAKÝRNÍK 2023

Po několikaleté kovidové pauze se k životu probudila soutěž pro řemeslníky z různých oborů. Mezi osm pražských škol, které letošní ročník pořádaly, se zařadila i naše škola s oborem Autolakýrník. Princip soutěže je postaven na měření dovedností žáků – soutěžících s vyzyvatelem, kterým je odborník z praxe. V naší soutěži, která probíhala v nově zrekonstruované  školní autolakovně v Košířích, se utkali žáci ze školy AUTO ŠKODA Mladá Boleslav, Integrované střední školy automobilní v Brně, Střední školy automobilní a informatiky Weilova, Stredné odborné školy dopravné Bratislava a náš Pavel Kalaš ze 3. ročníku. Vyzyvatelem byl pan Jaroslav Kačena, který je navíc instruktorem žáků na odborném výcviku v Dopravním podniku hlavního města Prahy.

Pořádáním soutěže nás pověřil Magistrát hlavního města Prahy spolu s Hospodářskou komorou hlavního města Prahy v rámci projektu iKAP II. Partnerem celé soutěže byl Dopravní podnik hlavního města Prahy, který zajistil pro všechny účastníky soutěže a jejich doprovod jízdné zdarma a poskytl soupravu historické tramvaje pro odpolední společný program zapojených škol a firem.

Naším hlavním partnerem byla firma Servind s.r.o., která poskytla materiál pro soutěž a ceny pro soutěžící. Hlavní cenou byla profesionální leštička, kterou si odnesl žák ze školy ŠKODA AUTO Mladá Boleslav. Náš Pavel Kalaš se umístil na skvělém druhém místě. Následoval ho soutěžící z Bratislavské školy, dále se umístil jeho kolega ze školy Weilova a dále žák ISŠA Brno. Ten měl situaci ztíženou časově, kvůli dramatičtějšímu příjezdu po D1. Jak konstatovala porota, ve které usedl emeritní vedoucí školního autoservisu SPŠD, a.s. Luboš Bulín, pan Jiří Cuřín ze Servindu a Martin Langmayer z NH Car ČR, byly výkony kluků velmi vyrovnané a ačkoli body rozhodly o pořadí, všechny ocenili jako v oboru velmi zdatné a šikovné autolakýrníky, o které bude po studiu velký zájem.

Během soutěže proběhlo pro zástupce škol, firem, CERMATU a Národního pedagogického institutu setkání s výměnou zkušeností a informací, které se váží ke studiu oboru Autolakýrník. Měli jsme tak možnost díky Cechu malířů, lakýrníků a tapetářů ČR vyzkoušet program virtuální reality – míchání barev a lakování, shlédnout prezentaci o profesních kvalifikacích (prezentující Andrea Wirthová), nebo o možnostech Europassů (prezentující Mgr. Irena Palánová z NPI) pro absolventy, ale také např. pro stážisty nebo soutěžící. Servind prezentoval možnosti specializované firmy a stihli jsme rovněž diskutovat v rámci každé prezentace. Celou akci skvěle moderovala Mgr. Martina Kaňáková z Národního pedagogického institutu ČR.

Odpoledne jsme s žáky oboru Provoz a ekonomika dopravy připravili pro cca 120 účastníků soutěže Sollertia 2023 zážitkovou jízdu historickou tramvají na téma Zaniklé vozovny. Kluci zvládli celý program výborně.

Další zajímavostí této soutěže je, že další náš žák z oboru Elektrikář soutěžil ve stejný den ve škole COPTH-G ve Vysočanech a získal 4. místo. Blahopřejeme!!!

28.3.2023 proběhlo za účasti pana ředitele Ing. Lukáše Sobotky, zástupců školy a soutěžících vyhlášení soutěže v Brožíkově sále na Staroměstské radnici.

Související příspěvky